bibliothek  
Hans-Ulrich Engel (szerk.): Deutsche unterwegs
2012. 11. 19. - 11:00 - deutsch
A középkortól megfigyelhető az a német törekvés, hogy a népességfölösleg csökkentésére Európa keleti és déli területein kolóniákat hoztak létre. Részben ezért éltek németek a kontinens számos részén. A tanulmánykötet a keleti terjeszkedés és a keletről való 20. századi kitelepülés témájával foglalkozik.
A könyv borítója

A könyvben a szerkesztő előszava és nyolc tanulmány olvasható, melyek a virágzó középkortól a modern korig vizsgálják a problémakört. Kettőt közülük maga a szerkesztő, Hans-Ulrich Engel írt; Engel a kitelepítés elismert szakértője. A többi szerző közül többen az egykori keleti német területekről származnak.

A könyv behatóan foglalkozik a keleti terjeszkedés politikai, társadalmi és gazdasági hatásaival. A tanulmányok nem szorítkoznak az események bemutatására, értelmezik is azokat. A kitelepítés témájánál a kötet több korábban kevésbé ismert dokumentumot is közöl.

A könyv röviden és lényegre törően foglalja össze a német kelet történetét, melegen ajánljuk minden érdeklődőnek.

Hans-Ulrich Engel (szerk.): Deutsche unterwegs. Von der mittelalterlichen Ostsiedlung bis zur Vertreibung im 20. Jahrhundert (Németek úton. A közepkori keleti telepítésektől a 20. századi elűzetésig)
München ; Wien : Günter Olzog Verlag, 1983.
(Geschichte und Staat ; 268.)
203 o. : ill.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!