bibliothek  
Alfred Cammann - Alfred Karasek: Ungarndeutsche Volkserzählung
2013. 10. 21. - 13:30 - deutsch
A nemzetiségeknek sokszínű a kulturális öröksége. Zene, tánc, népszokások, népviseletek egyaránt hozzátartoznak, de nem szabad megfeledkezni a szóbeli hagyományokról sem. Hiszen semmi nem tükrözi jobban egy népcsoport lelkületét, mint mondái és meséi.
A könyv borítója

Alfred Cammann és Alfred Karasek szerepe a magyarországi német népi elbeszélések terén hasonló, mint Bartóké és Kodályé a magyar népdalkincset illetÅ‘en. GyűjtÅ‘útjaik igen nagy mértékben járultak hozzá a nemzetiség mondái és meséi fennmaradásához.

A két kötetben olvasható szövegek nem csak az ördögökrÅ‘l, boszorkányokról vagy kísértetekrÅ‘l szóló mondákat örökítik meg, hanem a népnyelvet is, amelyen a mesélÅ‘k elÅ‘adták a műveket. Ezeken túl a kutatás módszertanát és a mesék, mondák általános jellemzÅ‘it is megismerhetjük a könyvbÅ‘l.

Aki a magyarországi németek mondáit tanulmányozza, nem kerülheti meg ezt a kiadványt, de a laikusoknak is jó szórakozást nyújt.

Alfred Cammann - Alfred Karasek: Ungarndeutsche Volkserzählung aus deutscher Siedlung im altungarischen Raum Band I-II. (Magyarországi német elbeszélések a régi Magyarország településeibÅ‘l I-II. kötet)
Marburg : Elwert, 1982.
444 o.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek für Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!