bibliothek  
Bruno B. Reuer: Zoltán Kodálys Bühnenwerk “Háry János”
2013. 11. 18. - 14:30 - deutsch
Kodály Zoltán egyike a külföldön legismertebb magyaroknak . Elsősorban zenepedagógiai munkássága miatt, de csaknem ilyen jelentősek népdalgyűjtései és -feldolgozásai is. Bruno R. Reuer monográfiája a Háry János című daljáték gyökereivel foglalkozik.
A könyv borítója

A könyv elsősorban a az egyes dalok eredetét, népzenei előképeit vizsgálja. Számos kotta található benne, a daljátékéi és népdalokéi is.

Bár a kiadvány túlnyomó része zenei tárgyú. a laikusok számára talán az utolsó előtti fejezet az érdekesebb, amely a “miles gloriosus”, azaz a hetvenkedő katona motívumát követi végig az ókortól a 20. századig. A könyv utolsó része a hős kalandjait meséli el.

A könyv elsősorban a zeneértők számára egy gyöngyszem, de azoknak is ajánljuk, akik nem értenek annyira a dalművészethez, de kedvelik a nagyot mondó vitéz történetét.

Bruno B. Reuer: Zoltán Kodálys Bühnenwerk “Háry János”. Beiträge zu seinenv volksmusikalischen und literarischen Quellen. (Kodály Zoltán Háry János című színműve. Írások népzenei és irodalmi forrásairól
MĂĽnchen : Dr. Dr. Rudolf Trufenik, 1991.
(Studia Hungarica, 37.)
208 o.
Nyelv: neacute;met

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!