bibliothek  
Geschichte der deutschen Volksgruppen in SĂĽdosteuropa
2014. 05. 12. - 11:50 - deutsch
Számos kiadvány foglalkozik a délkelet-európai németséggel, azonban a többség a laikusok számára nehezen érthető, túl részletes, vagy csak egyetlen korszakra összpontosít. Ez a füzet tömören, szemléletesen foglalja össze a kérdéskört.
A könyv borítója

Az osztrák oktatási minisztérium kezdeményezésére összeállított, tetszetős kiállítású kiadvány négy részből áll. A 17-18. századi betelepítésekkel kezd, majd foglalkozik a többségi társadalmakkal való együttéléssel, a kitelepítéssel és az ezt követő térségbeli integrációval.

Egyik telepítési területet sem hagyja figyelmen kívül: mind a magyarországi, mind az erdélyi, mind a mai Szlovákia illetve az egykori Jugoszlávia területének történéseit vizsgálja. A kis terjedelem ellenére a kötet minden fontos információt tartalmaz. Az utolsó fejezet a második világháború utáni legfontosabb népi német dokumentumot, a Hazájukból Elűzöttek Chartáját mutatja be.

Aki érthető összefoglalót keres a témában, annak a füzet a legjobb választások egyike.

Geschichte der deutschen Volksgruppen in Südosteuropa. Eine Einführung. Ansiedlung, nationales Zusammenleben, Vertreibung, Integration (A délkelet-európai német népcsoportok története. Bevezetés. Betelepülés, nemzeti együttélés, kitelepítés, integráció)
Wien : VLĂ–, Ă©. n.
63 o. : ill.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!