bibliothek  
Anneliese Kitzmüller, Martin Graf (szerk.): Kinder während der Vertreibung
2014. 06. 23. - 11:30 - deutsch
Csaknem 70 év telt el a kitelepítés óta: a történelemtudomány a 24. órában van, hogy az oral history eszközeivel tárja fel a kérdést. Ez a kötet olyan szemtanúk emlékezéseit tartalmazza, akik gyermekként élték át az eseményeket.
A könyv borítója

A két szerkesztő előző könyve asszonyi sorsokkal foglalkozott. Talán még védtelenebbek voltak azonban a kicsik, akik még csak nem is értették, mi történik körülöttük. Ebben a kiadványban tizenkét akkori gyermek tekint vissza a kitelepítés idejére. Mindegy, hogy a Szudéta-vidékről vagy Bukovinából származtak, hogy valamivel idősebbek vagy fiatalabbak voltak, valószínűleg életük ez volt a legnehezebb időszaka volt ez, amely egész biztosan meghatározta későbbi életüket.

Nem várhatunk objektivitást az ilyen szövegektől, mégis jóval közelebb hozzák számunkra a sorcsapásokat, mint a levéltári források vagy a csupasz statisztikák feldolgozása, hiszen olvasásuk érzelmeket vált ki az olvasókból.

Mindazoknak ajánljuk a könyvet, akik száraz összefoglalások helyett inkább a történelem emberi oldaláról szeretnének olvasni.

Anneliese Kitzmüller, Martin Graf (szerk.): Kinder während der Vertreibung (Gyermekek a kitelepítés idején)
Wien : Medienvielfalt, Ă©. n.
182 o. : ill.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!