bibliothek  
Winfried Halder - Michael Serrer (szerk.): Der weite Weg gen Westen
2014. 09. 15 - 11:30 - deutsch
A tények és az adatok fontos elemei a történettudománynak. De ahhoz nem elegek, hogy teljesen megértsük az eseményeket: ehhez szükség van az azokat megéltek visszaemlékezéseire is. Ebben a könyvben a menekülés, a kitelepítés ill. a németországi beilleszkedés első fázisát mutatják be olyan emberek ill. azok utódjaik beszámolóival, akik mindezt megélték.
A könyv borítója

A két szerkesztő bevezetőjében a kitelepítés ill. előzményeinek fent említett tényei és adatai kaptak helyet. Ezeket követik 16 ember visszaemlékezései, köztük férfiakéi és nőkéi, a mai Lengyelországban vagy Romániában éltekéi egyaránt. Különösen sokat mond Ute Reichert-Flögel írásának címe: „Heimaverlust - Heimatsuche” (azaz magyarul „Az otthon elvesztése - Az otthon keresése”). Közös jellemzője a fejezeteknek, hogy minden elbeszélő traumaként élte meg a kitelepítést és az azt követő történéseket.

A kötet utolsó részében közzéteszik a szerzők életrajzi adatait. A publikáció hiányossága, hogy csak az alcímben szereplő Rajna- és Ruhr-vidéket vizsgálja.

Mindenkinek ajánljuk a könyvet, akik testközelből szeretnék megélni a történelmet.

Winfried Halder - Michael Serrer (szerk.): Der weite Weg gen Westen. Geflohen - vertrieben - angekommen an Rhein und Ruhr
(A hosszú út nyugatra. Elmenekülve - elűzve - megérkezve a Ruhrhoz és a Rajnához)
Paderborn, München, Wien, Zürich : Ferdinand Schöningh, 2008.
187 o.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!