bibliothek  
Frank Spengler - Klaus Weigelt (szerk.): Ungarndeutsche als BrĂĽckenbauer in Europa
2015. 02. 02 - 15:30 - deutsch
2013. október 17-én a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Stiftung Deutsche Kultur im östlichen Europa és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közös szimpóziumot tartott Szekszárdon a magyarországi németek Európában betöltött szerepéről. A kötet az előadások szövegét adja közre.
A könyv borítója

A kiadvány a szervezők köszöntőjén kívül hét cikket tartalmaz olyan neves kutatóktól, mint például Gerhard Seewann vagy Fata Márta. A magyar kormányt Hölvényi György államtitkár képviselte, aki a magyar kisebbségpolitika alapelveiről és annak gyakorlati megvalósításáról beszélt.

Gerhard Seeann előadása arról szólt, hogy miben is áll a magyarországi németek jelentősége Magyarország számára, Christoph Bergner és Fata Márta ugyanezt Németország részéről vették górcső alá. Ralf Thomas Göllner a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetét és a Hungaricumot mutatta be, melyek a külföldi hungarológia legfontosabb központjai közé tartoznak. A két utolsó előadás - Jan Diedrichsené és Dr. Georg Paul Heftyé - a kisebbségeknek az európai egység megteremtésében betöltött szerepét vizsgálta, különös tekintettel a magyarországi németekre.

A kiadvány szövegei jól mutatják, hogy a magyarországi németség csakugyan hídépítő az országok és kultúrák között. Mindazoknak ajánljuk a kötetet, akik szeretnék megismerni, hogyan látja a politika és a tudomány a magyarországi németséget.

Frank Spengler - Klaus Weigelt (szerk): Ungarndeutsche als BrĂĽckenbauer in Europa
(Magyarországi németek mint Európa hídépítői)
Budapest : Konrad-Adenauer-Stiftung AuslandsbĂĽro Ungarn, 2014.
73 o.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!