bibliothek  
Hárs József: Szakácskönyv 1828
2015. 03. 09 - 11:30 - deutsch
Egy szak√°csk√∂nyvet √°ltal√°ban csak a h√°ziasszonyok vagy a h√°zias urak forgatnak √©rdeklŇĎd√©ssel. Kiv√©ve, ha az m√°r csaknem 200 √©ves: hiszen ebben az esetben a receptgyŇĪjtem√©ny egy√ļttal kult√ļrt√∂rt√©neti kuri√≥zum is. Ez a szak√°csk√∂nyv egy egykori vulkapord√°nyi moln√°rcsal√°d k√©z√≠r√°sos f√ľzet√©nek receptjeit k√∂zli k√©t nyelven.
A könyv borítója

A k√∂tetet az eredeti f√ľzet tulajdonosa, Seyverth Ter√©z verse nyitja, ezt a telep√ľl√©s t√∂rt√©net√©t, a korszakot √©s annak gasztron√≥mi√°j√°t √∂sszefoglal√≥ bevezetŇĎ k√∂veti. A kiadv√°ny 172 √©tel illetve ital elk√©sz√≠t√©s√©t mutatja be. Egyar√°nt szerepelnek benne levesek, fŇĎ√©telek √©s desszertek, de p√©ld√°ul a k√°v√©k√©sz√≠t√©s m√≥dj√°t is ismerteti. K√∂zli a benn√ľk felhaszn√°lt hozz√°val√≥k jegyz√©k√©t, amelyben sz√°mos olyan √©lelmiszert tal√°lunk,amiket ma m√°r csak elv√©tve haszn√°lunk.

K√ľl√∂n √©rdekess√©g a f√ľggel√©kben tal√°lhat√≥ h√≥napokra lebontott √©telsor, melybŇĎl szint√©n k√∂zelebbi k√©pet alkothatunk a kor konyh√°j√°r√≥l. J√≥l haszn√°lhat√≥ mutat√≥ seg√≠ti a k√∂nyv haszn√°lat√°t, √≠gy a mostani szak√°csoknak is praktikus seg√©deszk√∂ze lehet.

Mindazoknak aj√°nljuk a k√∂tetet, akik √©rdeklŇĎdnek a kor√°bbi √©vsz√°zadok mindennapi √©let√©nek e fontos r√©szlete ir√°nt.

Hárs József: Szakácskönyv 1828
Sopron : Angelicus Kft. Kiadó, 1991.
109 o. : ill.
Nyelv: magyar

 Kofferbibliothek f√ľr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!