bibliothek  
Háhn Judit (szerk.): „Mindent elvettek tőlünk!”
2015. 05. 18 - 15:30 - deutsch
Az itt ismertetett könyvet eredetileg nem a nagy nyilvánosságnak szánták. A történetek, melyeket a szerkesztőnő nagyanyja és két másik megkérdezett elmesélt, azonban olyan izgalmasak, hogy Háhn Judit úgy döntött, kötetben jelenteti meg őket.
A könyv borítója

A három asszonyt a közös szülőfalu köti össze: valamennyien a baranyai Hímesházáról származnak. Az egykor kizárólag fuldai bevándorlók lakta településen ma a németek mellett bukovinai székelyek és felvidéki magyarok is élnek. Itt nem került sor szervezett kitelepítésekre, ami azonban valamelyest még el is mélyítette a nemzetiségi konfliktusokat.

A könyv beszámolói szubjektívek, ezért nem várhatunk tőlük tárgyilagosságot vagy tudományos pontosságot. Sajnos azonban a szerkesztői előszóban is van legalább egy súlyos hiba, szerzője ugyanis következetesen „szlovákoknak” nevezi a felvidéki magyarokat. Ez viszont nem változtat azon, hogy a Pécsi Tudományegyetem nyelvész doktorandusza által összeállított kötet fontos forrása Hímesháza történetének.

A képmelléklettel ellátott könyvecske jól alkalmas arra, hogy tartalmát összevessék más sváb települések lakóinak élményeivel.

Háhn Judit (szerk.): „Mindent elvettek tőlünk!” Svábsors Baranyában. Visszaemlékezések
PĂ©cs : S. n., 2010.
64 o. : ill.
Nyelv: magyar

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!