bibliothek  
Dr. Kis-Tóth Lajos - Dr. Tamás Edit (szerk.): Volt egyszer egy Józseffalva
2015. 06. 15 - 15:30 - deutsch
A magyarorsz√°gi n√©metek betelep√≠t√©se kapcs√°n t√∂bbnyire a Sv√°b-T√∂r√∂korsz√°g, a Budai-hegyvid√©k vagy a B√°cska ugrik be. Ugyanakkor a 18. sz√°zadban m√°s ter√ľleteket is n√©metekkel n√©pes√≠tettek be. Az ebben a k√∂tetben t√°rgyalt helys√©g, J√≥zseffalva p√©ld√°ul a tokaji r√©gi√≥ban fekszik.
A könyv borítója

J√≥zseffalv√°t hi√°ba keresn√©nk a t√©rk√©pen: az egykori sv√°b falu 1912 √≥ta S√°rospatakhoz tartozik. De m√©g mindig √©l az idŇĎsebbek eml√©kezet√©ben √©s e 2006-os publik√°ci√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen nem is mer√ľl feled√©sbe. Ha egy k√∂zs√©g elvesz√≠ti √∂n√°ll√≥s√°g√°t, k√∂nnyen elŇĎfordulhat, hogy lak√≥i identit√°sa is elveszik. E k√∂nyv egyik feladata, hogy ez ne t√∂rt√©njen meg.

A mŇĪ t√∂rt√©nelmi bevezetŇĎvel k√∂zel√≠ti meg a t√©m√°t, amelybŇĎl a t√°gabb √©rtelemben vett k√∂rny√©k n√©met betelep√≠t√©s√©rŇĎl is t√°j√©koz√≥dhatunk. A k√∂tet nagyobbik r√©sze szociol√≥giai √©s gazdas√°gi szempontb√≥l vizsg√°lja J√≥zseffalv√°t. Emellett √≠r az oktat√°s√ľgyrŇĎl √©s n√©h√°ny oldalon a szok√°sokat is megeml√≠ti. K√ľl√∂n fejezet foglalkozik az elmagyarosod√°ssal, sz√°mos statisztik√°val √©s anyak√∂nyvi adattal al√°t√°masztva azt.

A kiadv√°nyt mindenkinek aj√°nljuk, akik sz√≠vesen olvasnak helyt√∂rt√©neti kiadv√°nyokat, k√ľl√∂n√∂sen azonban J√≥zseffalva mai lak√≥inak.

Dr. Kis-Tóth Lajos - Dr. Tamás Edit (szerk.): Volt egyszer egy Józseffalva
Sárospatak, EKF Líceum Kiadó, 2006.
346 o. : ill.
Nyelv: magyar

 Kofferbibliothek f√ľr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!