bibliothek  
Hildegard Maria Wutzler: Die gestohlene Heimat
2015.10.26 - 15:30 deutsch
A németek sorsa délen, a Bácska ma Szerbiához tartozó részén, sokkal keményebb volt a II. világháború idején és azt követően, mint azoknak, akik a mai Magyarország területén éltek. Néhányukat internálótáborokba hurcolták, sokakkal a partizánok végeztek.
Umschlag des Buches

Hildegard Maria Wutzler már Németországban nőtt fel, de szülei Apatinból származtak. A dunamenti svábok háborús emlékeiről először egy idős szomszédtól hallott. Ezt követte az ötlet, hogy a még élő, Németországba elűzött vagy elmenekült németek történeteit össze kellene gyűjteni.

A könyv számos interjú eredménye. 18 személy, köztük két házaspár is élete legnehezebb időszakára emlékezik vissza benne. A mű a 24. órában került összeállításra, hiszen többen közülük már nincsenek életben. Említésre méltó a kötet előszava is, amit Robert Zollitsch érsek fogalmazott meg. A freiburgi érsek maga is szintén a Bácskából származik és híres a hazájukból elűzöttekhez fűződő elkötelezettségéről.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akiket a politika helyett jobban érdekel az, hogyan élték meg az érintett emberek az eseményeket.

Hildegard Maria Wutzler: Die gestohlene Heimat. Donauschwaben erzählen von ihren Erlebnissen während des Krieges und danach
(Az ellopott haza. Duna menti svábok mesélnek háború előtti és utáni élményeikről)
Heimsheim: Printsystem Medienverlag, 2012
329 S.: ill.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!