bibliothek  
Eduard Füller: „Seid gegrüßt, ihr deutschen Brüder”
2015.11.02 - 15:30 deutsch
A II. világháború alatt a Harmadik Birodalom arra törekedett, hogy áttérítse a kisebbségi németséget a nácizmusra. Ezen cél megvalósításához hozzávetőlegesen 25.000 fiatalt küldtek 1942 és 1944 között Magyarországra.
Umschlag des Buches

Eduard Füller könyve ezt a bizonyos „Kinderlandverschickung”-ot (magyarul: gyermekek vidékre küldése) dolgozza fel. Egy egész rendszert áldoztak a „KLV”-nak. Olyan gyerekeket érintett, akik légitámadástól fenyegetett városokban éltek. Magyarországi német nevelőszülőknél helyezték el őket. Azzal, hogy szüleiktől távol kellett élniük az államhoz való lojalitásukat is erősíteni kívánták.

A német gyerekek magyarországi megítélése eltérő volt. Egyesek gúnyosan „Hitlerbuben”-nek (hitlerfiúk) vagy „Jungmädel”-nek (lánykák) gúnyolták őket, mások ezzel szemben lelkesedtek értük. A könyvből a program minden részletét megtudhatjuk, valamint jó áttekintést kapunk a magyarországi németek életéről és történelméről is.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akiket a politika helyett jobban érdekel az, hogyan élték meg az érintett emberek az eseményeket.

Eduard Füller: „Seid gegrüßt, ihr deutschen Brüder”. Kinderlandverschickung während des Zweiten Weltkriegs nach Ungarn
(„Üdvözlet, német testvéreink” Gyermekek magyarországi vidékre küldése a második világháború alatt)
Bochum-Freiburg: projekt verlag 2014
173 o. : ill.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!