bibliothek  
Diethard Klein, Heike Rosbach (szerk.): Bonn. Ein Lesebuch
2012. 04. 16. - 11:00 - deutsch
Bonn az újraegyesítésig a Német Szövetségi Köztársaság fővárosa volt. Már ezért is figyelmet érdemel, de e jelentős szerep mellett önmagában is érdekes város. Ebben a könyvben Bonn inspirálta mondák, történetek, visszaemlékezések és irodalmi művek kaptak helyet.
A könyv borítója

A szöveget hat tematikus fejezetre osztották, mint "Eindrücke, Ansichten, Schilderungen" (Benyomások, szemlélődések, ábrázolások), "Aus Sage und Geschichte" (Mondák és történelem) vagy "In Bonn wird Politik gemacht" (Bonnban zajlik a politika). Utóbbiban Konrad Adenauer tollából megtudjuk, hogyan választották Bonnt fővárosnak. A visszaemlékezők között számos híresség van, mint Ludwig van Beethoven, Heinrich Böll, Friedrich Nietzsche vagy John Le Carré. A kiadvány így sok különböző nézőpontot mutat be.

Az egyes szövegek igen rövidek - 1-2 oldalasak -, így az olvasás nem tud unalmassá válni. A számos szövegfajta miatt a kötet rendkívül változatos, és ha valaki például kevésbé kedveli a verseket, átválthat a visszaemlékezésekre. E sokszínűség által az olvasó megismerkedhet az egykori szövetségi főváros múltjával.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik már jártak Bonnban, tervezik az odautazást, vagy egyszerűen érdeklődnek a város iránt.

Diethard Klein, Heike Rosbach (szerk.): Bonn. Ein Lesebuch. Die Stadt Bonn einst und jetzt in Sagen und Geschichten, Erinnerungen und Berichten, Briefen und Gedichten. (Bonn. Olvasókönyv. Bonn városa egykor és ma mondákban és elbeszélésekben, visszaemlékezésekben és beszámolókban, levelekben és versekben)
Husum : Husum Druck- und Verlagsgesellschaft, 1987.
155 o.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!