bibliothek  
Tóth Ágnes: Telepítések Magyarországon 1945-1948 között
2012. 07. 02. - 12:00 - deutsch
Számos könyv jelent meg a kitelepítésről. Sok közülük csak magát a folyamatot írja le, de mint minden történeti esemény, ez is csak más történésekkel összefüggésben érthető meg. Tóth Ágnes könyve a magyarországi németek tragédiájának történeti környezetét is bemutatja.
A könyv borítója

Tóth Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár korábbi igazgatója, ma az Etnikai és Nemzeti Kisebbségek Kutatóközpontjának vezetője a magyarországi kisebbségtörténelem egyik legelismertebb szakértője. Ezt a hírnevet részben e könyvnek köszönheti, mely ma is a téma meghatározó munkájának számít.

A mű első része az 1945 utáni magyarországi nemzetiségi politikát írja le, annak koncepcióival, a földreform és telepítések összefüggéseivel együtt. A második rész a magyarországi németek kitelepítését mutatja be részletesen, adatokkal alátámasztva. Ezt a Magyarország és Csehszlovákia közti lakosságcsere összefoglalása követi.

A kötet részletes irodalomjegyzéket tartalmaz, amely ma is jó kiindulópontja lehet egy kutatásnak. Található a könyvben személy- és helynévmutató is. A könyvet azoknak ajánljuk, akik közelebbről meg szeretnének ismerkedni a magyarországi német történelem ezen szakaszával.

Tóth Ágnes: Telepítések Magyarországon 1945-1948 között. A németek kitelepítése. a belső népmozgások és a szlovák-magyar lakosságcsere összefüggései
Kecskemét : Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltára, 1993.
221 o.
Nyelv: magyar

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!