bibliothek  
A nyitott ajtók és Dürer
2012. 09. 03. - 11:30 - deutsch
Albrecht Dürer Nürnbergben élt, de Ajtósról, egy Gyulához közeli településről származott. A művész halálának 480. évfordulójára Gyula önkormányzata reprezentatív kötetet jelentetett meg.
A könyv borítója

A könyv középpontjában a két város áll. Korábban heves vita folyt arról, valóban Magyarországról származtak-e a Dürerek: valószínűleg eredetileg Németországból származtak, majd később visszatelepültek. A feltételezések szerint Ajtós adta a család nevét (ajtó=Tür, ebből vezethető le a Türer és a Dürer), de a falu a török elleni harcok során megsemmisült. A Dürer család életében Gyula jelentős szerepet játszott.

Idősebb Albrecht Dürer fiatalemberként hagyta el Magyarországot, fia már nürnbergi polgárként nőtt fel. A tanulmányok mindezzel és sok mással részletesen foglalkoznak: utalnak a könyvben az idősebb Dürer aranyművesi életművének jelentőségére is. Bár logikus lenne, a kötetben viszonylag kevés alkotását láthatjuk ifj. Albrecht Dürernek. Sokkal nagyobb teret szentelnek a két város, Gyula és Nürnberg bemutatásának.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnának Gyula és Nürnberg "rokonságáról" és megnéznék látnivalóikat.

A nyitott ajtók és Dürer = Dürer und die offenen Türen
Békéscsaba : Typografika, 2008.
196 o. : ill.
Nyelv: magyar-német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!