bibliothek  
Thomas Mann: Der Erwählte. Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull
2012. 09. 24. - 10:15 - deutsch
Thomas Mann minden idők egyik legjelentősebb német írója, Néhány műve kötelező olvasmány az iskolában, mások kevésbé ismertek. Utóbbiak közé tartozik két kései műve, A kiválasztott (Der Erwählte) és az Egy szélhámos vallomásai (Felix Krull) is.
A könyv borítója

A kiválasztott a Gesta Romanorum középkori legendagyűjteményből származó történeten alapul. Hőse Gregorius, aki vérfertőző testvérek gyermekeként jön világra, később pedig feleségül veszi tulajdon édesanyját. Mégsem tagadtatik meg tőle Isten kegyelme. Mann korábban is foglalkozott ezzel a történettel: a Doktor Faustusban a főhős, Adrian Leverkühn zeneművet írt belőle. A regény stílusa könnyed, ironikus, de követi a klasszikus legendamesélés szabályait.

Az Egy szélhámos vallomásai befejezetlen alkotás. Thomas Mann már az 1910-es években elkezdett rajta dolgozni, de csak az 1950-es évek közepén jelent meg. Hőse, Felix Krull egy szélhámos, bűnöző, de nem lehet rá haragudni. A rokonszenves főszereplő - egyfajta pícaróként - a világ számos táját beutazza. A Felix Krull ebben a formájában is nagyon szórakoztató, nem csoda, hogy sorozat formájában meg is filmesítették.

A két regényt Thomas Mann művészetének valamennyi kedvelőjének ajánljuk, különösen azoknak, akik szeretnének tőle valami könnyedebbet is megismerni.

Thomas Mann: Der Erwählte. Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull. Thomas Manns gesammelte Werke Band 8 (A kiválasztott. Egy szélhámos vallomásai. Thomas Mann egybegyűjtött művei 8. kötet)
Berlin : Aufbau, 1956.
674 o.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!