bibliothek  
Norbert Spannenberger: Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944
2012. 10. 01. - 12:00 - deutsch
A Volksbund története mindig vitatott téma volt. Van, aki kezdettől a nemzetiszocialista mozgalom részének tekinti, mások nem látják ezt ilyen egyértelműnek. Spannenberger Norbert magyar történész a szervezet történetét személyes állásfoglalás nélkül igyekszik bemutatni.
A könyv borítója

Mivel a Volksbundot önmagában nem lehet megvizsgálni, a könyv jelentős része az adott kor nemzetiségpolitikájával foglalkozik, a konszolidáció időszakával, vagy a Gömbös-éráével. A mű korábbi magyarországi német kezdeményezéseket, így a Volksbildungsvereint is bemutatja.

Spannenberger a szervezet háború előtti és alatti tevékenysége között a fő különbséget abban látja, hogy eredetileg inkább kulturális egyesületként tevékenykedett, később viszont erősen átpolitizálódott. A kötet tárgyalja az 1941-es népszámlálást, az SS-toborzásokat és a szociális tevékenységet is. A fő téma mellett a szerző foglalkozik a Volksbund ellenfeleivel, a Hűségmozgalommal is. Természetesen a Volksbund háború végével bekövetkező bukását is bemutatja.

A könyvet azoknak ajánljuk, akiket érdekel a magyarországi német történelem ezen szakasza. A könyv magyarul is megjelent A magyarországi Volksbund Berlin és Budapest között címmel.

Norbert Spannenberger: Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944 : unter Horthy und Hitler (A Magyarországi Németek Népi Szövetsége 1938-1944 : Horthy és Hitler alatt)
München : R. Oldenbourg, 2002
(Schriften des Bundesinstituts für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa ; 12.)
472 S. : ill.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!