bibliothek  
Lutz Mackensen: Das große Buch der Vornamen
2012. 10. 16. - 11:30 - deutsch
Lutz Mackensen (1901-1992) különösen az általa összeállított szótárakról ismert német nyelvész volt. A keresztnévlexikon nagy segítség lehet a jövendőbeli szülők számára.
A könyv borítója

Nem csak az adatok teszik értékessé a könyvet: a szerző előszavában sokat megtudunk a nevek kultúrtörténetéről, mint például azt, hogy a Mariákat nemigen anyakönyveztek a 16. század előtt, vagy hogy a németek a 17. században főleg a franciáktól, a 18. században pedig inkább az angoloktól vettek át neveket. A szerző azt tanácsolja, a beceneveket csak családi körben használjuk, ne azokat adjuk hivatalosan gyermekeinknek.

Az egyes keresztnevekhez számos információ tartozik: természetesen ide tartozik a jelentésük, de eredetüket is megadják. Megneveznek a nevet viselő hírességeket, a Németországban egyébként nem ünnepelt névnapról is tájékozódhatunk. Azt is megtudhatjuk, hogy modernnek számít-e az adott név.

A könyvet mindazok haszonnal forgathatják, akik szeretnének eligazodni a keresztnevek világában.

Lutz Mackensen: Das große Buch der Vornamen. Herkunft, Ableitungen und Koseformen, Verbreitung, berühmte Namensträger, Gedenk- und Namenstage, verklungene Vornamen (Nagy keresztnévkönyv. Eredet, változatok és becenevek, elterjedés, híres viselőik, emlék- és névnapok, elavult keresztnevek)
Wiesbaden : VMA, 1990.
387 o.
Nyelv: német

 Kofferbibliothek fĂĽr Schulen
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Zentrum.hu
Bibliothek

 

 
zentrum
Hírek | Bemutatkozás | Folyóirataink | Linkek | Letöltés | Kapcsolat | Hírlevél
© 2010 Magyarországi Német Kulturális És Információs Központ, Minden jog fenntartva!